- La diputada destaca l’esmena del Grup Socialista perquè els habitatges col·laboratius formen part del catàleg de serveis i prestacions de la Generalitat Valenciana i assenyala que l’Ajuntament d’Alcoi serà pioner amb la posada en marxa de 20 habitatges d’aquest tipus
- La secretària de Justícia Social del PSPV-PSOE assegura que la llei recollirà de manera específica l’atenció primerenca per als nens i nenes de 0 i 6 anys amb algun tipus de discapacitat com una prestació garantida i gratuïta
València, 28 de gener de 2019.- La diputada del Grup Socialista en Les Corts, Concha Andrés, ha expressat que la Llei de Serveis Socials Inclusius que es debatrà i votarà aquesta setmana en el Ple de les Corts “és la pedra angular de la política social del Consell” perquè “consolida drets i llibertats“. “És una llei de gran importància perquè en algun moment de la nostra vida tots i totes haurem d’emparar-nos en ella i podrem beneficiar-nos de les prestacions i serveis que necessitem”, ha explicat Andrés per a afegir que “és una llei pensada per als 5 milions de valencians de la Comunitat”.
Concha Andrés ha valorat les esmenes presentades pel PSPV-PSOE a la Llei de Serveis Socials Inclusius així com l’aprovació de 150 esmenes transaccionals entre els diferents grups que mostra “el gran esforç de diàleg i pacte d’aquestes Corts”. De les esmenes socialistes, la diputada del PSPV-PSOE ha destacat la incorporació la implantació i desenvolupament d’habitatges col·laboratius per a persones dependents dins del catàleg de serveis i prestacions de la Generalitat Valenciana. “Hem de pensar en recursos que permeten viure i envellir on la persona trie, prop de la seua família i en l’entorn que coneix, al seu poble o ciutat, tenint els suports necessaris de l’Administració i respectant el dret a una vida independent”, ha indicat Concha Andrés.
La parlamentària ha assenyalat que amb aquesta mesura “es combat la solitud, la principal malaltia del segle XXI, i es millora la qualitat de vida d’aquestes persones“. Andrés ha remarcat que els ajuntaments tindran “un paper fonamental en la implantació de la llei”, ja que, segons ha assegurat, “sense ells no seria possible, sobretot tenint en compte el nou marc de repartiment de competències acompanyat i l’increment de la ràtio de professionals de serveis socials”. Així, ha posat d’exemple que a l’Ajuntament d’Alcoi que ja s’ha compromés a la implantació de 20 habitatges col·laboratius en sòl municipal.
La també secretària de Justícia Social del PSPV-PSOE ha valorat l’actuació del govern valencià en aquests tres anys i mig per “recompondre la situació que vivia la Comunitat Valenciana en matèria social” i de passar d'”estar a la cua d’Espanya en despesa social per habitant a aconseguir situar-nos en la mitjana nacional”. “Venim d’una etapa en la qual el PP estava deixant morir l’Estat del Benestar amb les seues retallades i deixant fora del sistema de protecció a milers de persones“, ha explicat la diputada.
“Aquesta llei introdueix un nou model de vida per a les persones dependents que permetrà tenir una vida molt més autònoma i lliure”, ha remarcat Concha Andrés qui ha destacat que la llei és “una aposta perquè el sistema de Benestar és sostenible en el temps i eficaç que se suma a altres mesures que milloren la qualitat de vida de la ciutadania com la Renda Valenciana d’Inclusió”.
La dirigent socialista ha incidit en la importància que donarà aquesta llei a la prevenció “per a intentar trencar el cicle de pobresa i que aquesta no siga una qüestió hereditària”. Així, ha assenyalat que amb la posada en marxa de la norma s’ampliarà la ràtio de professionals per habitant que “permetrà obrir una nova època en la qual millore el treball d’intervenció social per a erradicar la pobresa i lluitar contra la desigualtat”.
La diputada ha destacat altres dues esmenes presentades pel Grup Socialista. La primera d’elles és sobre l’ampliació de la cartera de drets dels centres de reconeixement de discapacitat per a facilitar la seua certificació, mentre que la segona suposa la implantació de manera contundent de l’atenció primerenca en els menors de 0 a 6 anys per a millorar la seua detecció i les cures necessàries.