- El portaveu d’Agricultura del PSPV-PSOE a les Corts, David Calvo, presenta una PNL per a activar un pla estratègic de reconversió del sector citrícola valencià
- Calvo: “No podem posar-nos de perfil davant el compromís d’impulsar un sector tan important per a la nostra economia com el citrícola. Impulsem la nostra taronja, que és la nostra identitat”
València, 3 de juny de 2020.- El portaveu socialista d’Agricultura en Les Corts Valencianes, David Calvo, ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) en la qual sol·licita a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que impulse, juntament amb la Interprofessional Citrícola Espanyola (Intercitrus), un pla estratègic de reconversió sectorial citrícola que implante mesures de tipus estructural, planificació varietal, sanitat vegetal i perspectives de mercat a mitjà i llarg termini. Calvo ha insistit, a més, per “apostar per desenvolupar una visió estratègica comuna i unir forces per a generar un lobby que defense els drets dels citricultores, cree imatge de marca, guanye competitivitat, alce els preus i millore el nostre poder de negociació i la seua presència a Europa”.
Així mateix, la PNL presentada pel grup socialista insta la Conselleria d’Agricultura a programar un calendari de missions comercials, prèviament seleccionades amb el sector, per a obrir nous mercats. Finalment, el document demana en augmentar la presència de personal expert en l’Oficina de la Representació Permanent de la Comunitat Valenciana davant la Unió Europea per a defensar els interessos del sector.
“La Comunitat Valenciana és la primera regió exportadora de cítrics del món, les seues vendes a l’exterior suposen el 21% de l’exportació mundial i generen 2.195 milions d’euros anualment”, ha destacat Calvo, qui lamenta que, no obstant això, “en els últims anys el cultiu citrícola mostra símptomes d’esgotament i s’enfronta a dificultats com l’envelliment de la població agrària, l’alt preu de la terra, l’elevat cost de la mà d’obra o campanyes amb gran producció que baixen els preus, entre altres”, ha recordat.
En aquest sentit, el diputat socialista ha assegurat que “a aquestes dificultats se suma una creixent presència en el mercat global de competidors com Sud-àfrica o el Marroc i la imposició de condicions per part de grans cadenes de distribució i venda”.
D’altra banda, Calvo ha recordat que “per a aconseguir els nostres objectius necessitem que el sector s’agrupe i es professionalitze més encara: a penes un 30% dels productors són presents en organitzacions, les úniques que poden optar a alguns fons comunitaris, tan necessaris en aquests moments”.
Finalment, el portaveu socialista d’agricultura en Les Corts Valencianes ha afirmat que “aquesta pandèmia ha revelat el caràcter estratègic del sector agroalimentari i els poders públics han d’interioritzar el missatge i explorar solucions”. “En definitiva –ha conclòs-, no podem posar-nos de perfil davant el compromís d’impulsar un sector tan important per a la nostra economia com el citrícola. Impulsem la nostra taronja, que és el nostre símbol i, per què no dir-ho, la nostra identitat”.