- La portaveu d’Ocupació del PSPV-PSOE en les Corts *Valencianes, *Yaissel Sánchez, explica que els quasi 300 professionals de l’empresa encarregada no han cobrat la paga extra de juny i tampoc el 70% d’eixe mes, així com la liquidació per ser personal fix discontinu
- La diputada lamenta que el silenci de la Conselleria d’Educació sobre aquest tema “denota la seua desídia i fomenta situacions de precarietat en les adjudicacions dels servicis públics valencians”
- El Grup Socialista presenta una PNL perquè el Consell adopte mesures per a incrementar el control sobre les adjudicatàries de servicis i per a la ràpida solució de situacions com la de l’empresa Costa *Azahar Més Net
València, 28 d’agost de 2024. – La portaveu d’Ocupació del PSPV-PSOE en les Corts Valencianes, Yaissel Sánchez, ha exigit hui al Consell que assegure els salaris impagats del personal de neteja de 70 centres docents públics abans que inicie el curs escolar i també que garantisca el servici en totes les instal·lacions afectades.
Yaissel Sánchez ha explicat que la situació d’estos professionals contractats per Costa Azahar Més Net SL., incomplix la normativa laboral. “Els quasi 300 treballadors no han cobrat el 70% de la nòmina del mes de juny, tampoc la paga extra o la liquidació corresponent al personal fix discontinu, que representa entorn del 90% de la plantilla”, ha assenyalat la diputada socialista.
Així mateix, ha lamentat que el silenci del conseller d’Educació a pocs dies del retorn a les aules “denota la seua desídia i fomenta situacions de precarietat en relació ales adjudicacions dels servicis públics valencians”. “El Consell de Mazón ha de vetlar i controlar que els servicis externalitzats siguen adequats, així com les condicions dels professionals que els executen”, ha afegit, “els informes d’inspecció de trabajo s’han traslladat al conseller d’Educació, per la qual cosa està al corrent de la irregularitat que patixen estos 300 treballadors i treballadores”.
Per tot això, la diputada socialista ha recalcat que, si el Consell no soluciona esta irregularitat, “també abandona al professorat i a l’alumnat de les instal·lacions docents afectades pels incompliments de l’empresa adjudicatària”. A més, recorda que esta conjuntura pot provocar que els centres educatius es troben “sense higienitzar i sense condicions òptimes de neteja” a l’inici del curs.
En eixe sentit, la diputada socialista ha explicat que s’han vist implicats fins a 70 centres educatius de les províncies d’Alacant i València, sent les comarques del Vinalopó i L’Alcoià les més perjudicades. “Esta situació d’irregularitat es ve produint des de desembre de 2023 i el conseller Rovira és coneixedor de la situació”, ha detallat Sánchez, “al febrer i juliol ja es van produir concentracions enfront de la Conselleria, però la situació seguix sense solucionar-se”.
“Si l’empresa ja ha comunicat a l’administració la seua insostenibilitat financera per a fer front a la seua obligació amb les treballadores i els treballadors, la Conselleria té el deure d’actuar de manera àgil per a buscar alternatives viables que resolguen la situació”, ha indicat la diputada,“perquè en cas contrari, no sols es posa en risc un servici d’atenció als centres educatius, sinó també es manté a tres centenars de treballadors en una situació d’alarmisme i d’incertesa pel fet que es troben sense cobrar salaris corresponents al curs anterior a escassos dies de la seua incorporació”.
Finalment, Sánchez ha recalcat la feminització d’este servici: “quasi el 98% de la plantilla són dones, al que se li afig, que moltes de moltes d’elles encapçalen famílies monoparentals que depenen exclusivament del salari que reben”.
PNL per a evitar que això es repetisca
Yaissel Sánchez també ha anunciat que el Grup Socialista ha presentat una proposició no de llei (PNL) per a incrementar el control sobre les adjudicatàries de servicis i evitar que estes situacions es repetisquen. Entre les mesures que s’insta el Consell perquè adopte s’inclou la necessitat d’establir un procediment àgil de rescissió de contracte quan es vulneren els drets socials i qualsevol altre tipus de clàusules administratives que perjudiquen als i les treballadores.
En este sentit, en la iniciativa es demana al Consell que establisca una periodicitat de control per part de l’administració a les empreses adjudicatàries signants d’un contracte públic sobre el seu compliment. També s’insta a requerir per part de l’administració, dins del marc del diàleg social, una valoració prèvia dels agents socials més representatius en respecte a les entitats que es presenten al concurs de licitació, en la qual conste que no existix incompliment de la normativa laboral en els últims 24 mesos.
La PNL demana també que s’estudien detalladament les condicions econòmiques reals dels criteris tècnics del sector amb l’objectiu d’ajustar la valoració tècnica del preu base de licitació, evitant així baixades econòmiques allunyades de les necessitats del sector, així com continuar fomentant que la valoració decisiva per a l’atorgament del contracte no siga l’oferta econòmica a la baixa.