• El síndic socialista en Les Corts Valencianes explica que el criteri poblacional “cal continuar reivindicant-lo” però no en tots els trams del fons, ja que “si només tinguérem en compte la població”, altres comunitats “eixirien guanyant malgrat la competència deslleial que exerceixen amb les seues rebaixes d’impostos”
• Mata posa en valor que amb este Govern “avancem cap a una justícia redistributiva” i indica que per al repartiment del fons no reembossable cal tindre en compte, a més de les necessitats de cada autonomia, “les seues circumstàncies especials”
València, 9 de juny de 2020.- “La negociació del Consell perquè el tram del fons no reembossable destinat a pal·liar la disminució d’ingressos tinga en compte l’esforç fiscal de les comunitats autònomes no ha acabat”. Així ho ha assenyalat el síndic socialista en Les Corts Valencianes, Manolo Mata, després de la Junta de Síndics celebrada hui telemàticament, en la qual ha destacat que les comunitats autònomes, com per exemple la Comunitat de Madrid, on “existeix el dúmping fiscal” i es permet “fer una rebaixa en impostos com el d’actes jurídics documentats o transmissions patrimonials” no poden “eixir més beneficiades” que les autonomies que treballen per una fiscalitat més justa, en el criteri de repartiment d’aquestes ajudes.
Per això, ha explicat que el criteri poblacional “cal continuar reivindicant-lo” però no en tots els trams del fons, ja que “si només tinguérem en compte la població, la Comunitat de Madrid amb una renda per càpita major que la Comunitat Valenciana, eixiria guanyant malgrat la competència deslleial que exerceix amb les seues rebaixes d’impostos”. Així mateix, Mata ha posat en valor que amb aquest Govern “avancem cap a una justícia redistributiva” i ha indicat que per al repartiment del fons no reembossable cal tindre en compte, a més de les necessitats de cada autonomia, “les seues circumstàncies especials”.
Sobre el ple de la setmana vinent, Mata ha informat que es debatrà la proposta conjunta del Botànic sobre la Comissió especial d’estudi sobre Discapacitat i Diversitat Funcional i ha assenyalat que s’haurien d’utilitzar “les quantitats que es destinaven a la Comunitat pel Imserso” per a dur a terme la proposta de Ciutadans que la Comunitat Valenciana “aculla enguany als sanitaris durant les seues vacances amb un descompte”. A més, ha indicat que aquesta proposta ha de ser ampliada, no sols a hotels, sinó també “a càmpings i apartaments turístics”. Mata també ha explicat que la pregunta del grup socialista dirigida al Consell haurà de veure amb “un pla específic per a fomentar la compra de llibres”.
AGÈNCIA ANTIFRAU
D’altra banda, en resposta a la portaveu adjunta del PPCV, Eva Ortiz, Mata ha recordat que “tots els diputats tenen el dret a demanar documentació, alguna cosa que va costar moltes baralles amb el PP quan governava”. Així, ha destacat que “molts contractes dels anteriors governs populars, com el de la Fórmula 1, els hem coneguts deu anys després, perquè era impossible accedir a la informació”. En contraposició, ha defensat, “el de Ximo Puig és el Consell de la transparència”,
“El que demana el PP suposaria carregar-se l’Agència Antifrau”, ha explicat el síndic socialista, que ha afegit: “si un diputat pot demanar tots els expedients de totes les investigacions secretes, no sé què podrà investigar l’Agència”. “Cal protegir als informadors perquè ningú sàpia qui són; Agència Antifrau té un paper sancionador específic, té capacitat d’entrada en empreses per a demanar informació i el que demana Ortiz perjudicaria les investigacions en comptes de beneficiar-les”, ha afirmat, i ha criticat que “que un grup polític demane saber com estan les investigacions sembla una estratègia per a intentar rebentar la labor de l’Agència”.