- Ximo Puig va sol·licitar en la COP25 una reunió de presidents autonòmics amb el cap de l’Executiu per a abordar la lluita comtra el canvi climàtic
- El president visita al costat del president del Govern zones afectades pel temporal a Benicarló, Peníscola i Vinaròs
- «El Mediterrani és la zona zero del canvi climàtic», adverteix el president, que coincideix amb Pedro Sánchez en la necessitat d’impulsar mesures conjunturals i estructurals enfront de borrasques com la que ha assotat la costa valenciana
Benicarló/Peníscola/Vinaròs/Vilafranca- 25 de gener de 2020.- El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que la pròxima Conferència de Presidents Autonòmics incorporarà de forma destacada la lluita contra els efectes del canvi climàtic. Aquesta iniciativa recull una petició formulada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, en el Cim del Clima de Nacions Unides COP25.
En la seua participació com a president de la delegació espanyola de la reunió que el Comité de les Regions de la UE va celebrar en la COP25, Ximo Puig va demanar el mes de desembre passat que la reunió de presidents autonòmics amb el president del Govern aborde la participació de les comunitats autònomes contra el canvi climàtic i el paper clau de les autonomies enfront de l’emergència ambiental i la transició energètica, i ecològica.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat, acompanyat pel president del Govern, Pedro Sánchez, zones litorals de Benicarló i Peníscola afectades per la borrasca Gloria en el nord de Castelló. Prèviament, el cap de l’Executiu valencià s’havia desplaçat a Vinaròs per a observar l’estat d’infraestructures com el passeig marítim a la platja de Cossis o el pont del Saldonar. El president també es va desplaçar a Vilafranca per a conéixer els danys causats pel temporal de neu.
El president ha destacat que «el Mediterrani és la zona zero» del canvi climàtic i ha coincidit amb Pedro Sánchez que les mesures a adoptar a conseqüència d’episodis meteorològics com el de la borrasca Gloria han de ser estructurals a més de conjunturals.
Ximo Puig ha recordat que ja s’estan desplegant accions per a aconseguir, al més prompte possible, la volta a la normalitat de totes les zones de la Comunitat Valenciana que s’han vist danyades. «El temporal ha ocasionat greus conseqüències i vull donar confiança als ajuntaments i els ciutadans en el procés de recuperació de les infraestructures afectades».
En aquest sentit, el Consell ha aprovat en el ple d’aquesta setmana l’acord que permet iniciar les actuacions per a pal·liar els efectes de l’episodi de temporal marítim, de neu, pluja, vent i fenòmens costaners que es va produir en la Comunitat entre el 19 i el 22 de gener.
S’ha iniciat, amb això, amb caràcter d’urgència, el procés perquè els municipis afectats puguen aportar les seues estimacions de danys en infraestructures i béns públics.
Respecte a les accions a mitjà termini, Ximo Puig ha indicat que es revisarà el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda (Pativel) i el Pla d’Acció Territorial de caràcter sectorial sobre prevenció del Risc d’Inundació en la Comunitat Valenciana (Patricova) per a incorporar «mesures estructurals que ajuden a prevenir i lluitar contra els temporals, que cada vegada seran més freqüents».
El president ha agraït a Pedro Sánchez «la seua sensibilitat amb els valencians i valencianes, per estar hui en la Comunitat Valenciana, com va succeir fa uns mesos amb la visita a la Vega Baixa pels efectes de la DANA». «Hi ha hagut resposta en la DANA i hi ha hagut resposta immediata ara», ha asseverat.