- L’eurodiputada del PSPV-PSOE pregunta a la CE si es planteja augmentar els controls o paralitzar les importacions després que el sistema d’alerta primerenca d’aliments de la UE haja prohibit al gener l’entrada de 57 partides de taronges i mandarines turques amb restes de fitosanitaris, “més que en tot 2020”
València, 3 de febrer de 2021.- L’eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero ha mostrat la seua “preocupació” per la detecció d’una gran quantitat de partides de taronges procedents de Turquia amb una important presència de restes de plaguicides prohibits a la Unió Europea per la seua alta toxicitat i per la seua afectació al medi ambient. “Només el mes de gener de 2021, el sistema RASFF, la xarxa d’alerta ràpida per a aliments de la Comissió Europea, ha rebutjat 57 lots de cítrics amb origen Turquia, més que en tot 2020 i cinc vegades més que en 2019”, ha advertit.
Rodríguez-Piñero s’ha fet eco de la denúncia pública del Comité de Gestió de Cítrics davant aquest “increment exponencial” de deteccions i ha plantejat dues preguntes davant la Comissió Europea perquè prenga mesures de “urgència”. “Volem saber si davant aquestes dades oficials la Comissió Europea augmentarà els controls -en aquests moments s’inspeccionen un total d’entre el 5 i el 10% de les partides que arriben de Turquia- o directament es paralitzaran totes les importacions davant aquest possible problema mediambiental i de salut pública, però també de competència deslleial”, ha explicat Rodríguez-Piñero.
L’eurodiputada socialista ha volgut reconéixer el treball de la Comissió Europea en la detecció d’aquestes restes de fitosanitaris prohibits gràcies a la seua xarxa d’alerta ràpida. “Aquesta xarxa per a detectar partides amb plaguicides il·legals en cítrics va ser una petició del Govern de Ximo Puig i està demostrant la seua utilitat”, ha assegurat Rodríguez-Piñero. “Aquestes alertes permeten als agricultors valencians poder competir en igualtat de condicions davant països tercers que usen productes químics prohibits a la UE, encara que s’han d’incrementar els controls com demostren les dades de lots rebutjats provinents des de Turquia”, ha explicat.
“Turquia ja va ser qüestionada per la Comissió Europea després d’una auditoria al novembre de 2019, la qual cosa va motivar un increment del percentatge de lots inspeccionats”, ha apuntat l’eurodiputada socialista. “En aquell informe fet en origen, els auditors van detectar limitats controls sobre l’ús dels productes fitosanitaris en les explotacions agrícoles turques i els insuficients controls en els envasadors i exportadors, principalment a causa de la inadequada traçabilitat dels productes al llarg de la cadena alimentària”, ha especificat.
Les incidències s’han detectat tant en taronges com en llimes, però han sigut especialment importants en les mandarines-clementines. “Només el mes de gener, la UE ha prohibit l’entrada de 27 lots de mandarines-clementines des de Turquia, més de cinc vegades més que en tot l’any 2019”, ha xifrat. Pel que respecta a la detecció de substàncies totalment prohibides a la Unió Europea, en els 31 primers dies de l’any es van rebutjar fins a 45 partides de cítrics provinents de Turquia per plaguicides il·legals.